Zorgvuldige keuze van uw ventilatie systeem

Het ventileren van lucht lijkt zo eenvoudig, maar er gaat een hele techniek achter schuil. U kunt uit verschillende ventilatiemethoden kiezen. Zo heeft u de keuze uit een natuurlijke of een mechanische luchtbehandeling en een combinatie van beide methoden. Vortvent adviseert u graag over het beste systeem voor uw situatie.

Ventilatie door natuurlijke toevoer en afvoer van lucht

Bij natuurlijke ventilatie stijgt de warme lucht naar boven en zakt de koude lucht naar beneden. Natuurlijke ventilatie vindt plaats onder invloed van wind en temperatuur. Bij deze ventilatievorm verliest u vaak veel warmte.

U kunt bijvoorbeeld natuurlijk ventileren via ventilatieopeningen in de gevel (ventilatieroosters, klepramen) en via bouwkundige kanalen en openingen (schoorsteentrek). U treft dit ventilatiemechanisme voornamelijk in oude gebouwen en woningen (van voor 1970).

Ventilatie door mechanische toevoer en afvoer van lucht

Bij mechanische ventilatie maakt u gebruik van mechanische apparatuur, zoals ventilatoren en inblaasroosters. U kunt ervoor kiezen de lucht op een natuurlijke manier af te voeren. Bijvoorbeeld via thermische trek door bouwkundige kanalen.

U kunt er ook voor kiezen de lucht op een natuurlijke wijze aan te trekken en mechanisch af te voeren. In dat geval maakt uw systeem gebruik van regelbare luchtbehandelingstechnieken (roosters, kanalen, openingen in de wanden en andere afzuigmethoden). Uw systeem maakt hierbij gebruik van een afzuigunit en zelfregelende roosters. Zelfregelende roosters laten altijd dezelfde hoeveelheid lucht door, ongeacht de weersomstandigheden.

Uiteraard is een systeem, dat uitsluitend gebruik maakt van mechanische toevoer en afvoer van lucht ook mogelijk. Een ventilatie-unit met twee ventilatoren zorgt voor het afvoeren van vervuilde lucht en het naar binnen blazen van verse buitenlucht. U kunt deze luchtbehandelingsmethode combineren met warmteterugwinning. In dat geval hergebruikt u warmte van de af te zuigen lucht. Met die warmte verwarmt u vast de verse buitenlucht, voordat u de lucht naar binnen blaast. Met deze methode kunt u uw warmteverlies tot wel 95% beperken!

Intelligente systemen en belangrijke randvoorwaarden

Binnen deze methoden zijn er verschillende mogelijkheden. Van eenvoudige systemen tot intelligente luchtbehandelingssystemen. Bijvoorbeeld een systeem waarbij u standaard gebruik maakt van natuurlijke ventilatie en als het nodig is van mechanische ventilatie. Ook kunt u kiezen voor collectieve luchtbehandeling en luchtbehandeling per ruimte. Daarnaast zijn er allerlei belangrijke randvoorwaarden waarbij u bij de keuze voor een systeem rekening moet houden. Bijvoorbeeld het type verwarming waar u gebruik van maakt, de isolatie van uw gebouw of woning en onderhoud, reiniging, design, etc.

Luchtbehandelingsadvies van Vortvent

Met behulp van geavanceerde software van onze leveranciers kunnen wij passende luchtbehandelingsoplossingen voor u samenstellen. Neem contact op met Vortvent voor advies en informatie over luchtbehandelingssystemen.