Luchtbehandeling Gemeentehuis Drechterland in Hoogkarspel

Luchtbehandeling met BREEAM-NL Exellent vermelding voor gemeentehuis Drechterland in Hoogkarspel

Design, Construct, Build en Maintenance
In opdracht van de gemeente Drechterland heeft Bouwgroep Dijkstra Draaisma het gemeentehuis met halfverdiepte parkeergarage in Hoogkarspel gebouwd, inclusief 20 jaar onderhoud nadien. Het gemeentehuis kent een “Excellent’-klassering binnen BREEAM-NL”, het meetinstrument voor de beoordeling van de duurzaamheid van gebouwen. Tijdens en na de bouw waren het bouwterrein en het gebouw een voorbeeld voor inwoners en geïnteresseerden om meer te leren over duurzaam bouwen.
In het najaar van 2013 zijn de eerste bouwactiviteiten voor het nieuwe gemeentehuis gestart, met op 9 december de eerste paal. De sleuteloverdracht was in maart 2015 en de opening was op 22 mei 2015.

Het ontwerp
Het nieuwe gemeentehuis is onderdeel van het stedenbouwkundigplan voor het nieuwe dorpshart voor Hoogkarspel. Kern van dit plan is om de belangrijkste dorpsfuncties zoals het gemeentehuis, de kerk en de winkels te concentreren rond een nieuw herkenbaar dorpsplein. Het nieuwe gemeentehuis bestaat uit een publiekstoegankelijk deel aan het plein; de raadzaal met ondersteunende functies; openbare ruimtes met baliefuncties, werkplekken voor de gemeenteambtenaren en horecaruimte. Het niet openbare deel; backoffice en vergaderprogramma, bevindt zich in het deel boven de halfverdiepte parkeergarage die plaats biedt aan 56 automobielen voor bezoekers en personeel van het gemeentehuis en klanten van de winkels op het plein.

De uiterlijke verschijningsvorm van het gebouw weerspiegelt haar karakter: mooi, sober en neutraal. Met een duidelijke entree, duurzaam materiaalgebruik met zorgvuldige detaillering, maximale daglichttoetreding, een helder ritme in de maatvoering, aansluiting op het maaiveld en uiteindelijk een kapvorm waar een uitkijktoren aan de Streekweg een bijzonder plek inneemt.

Bron en meer informatie: Website Bouwgroep Dijkstra Draaisma

Voor dit project hebben wij twee luchtbehandelingkasten geleverd voor een totaal luchtdebiet van ongeveer 26.000 m3/u. De plug & play regeling verzorgt de aansturing van de verwarming. Daarnaast werken de units op basis van variabele luchtdebiet door de toepassing van VAV kleppen in het luchtdistributiesysteem. Beide units kunnen stand-alone werken met de C5 regeling maar zijn voor een goede integratie in het gebouw aangesloten op een gebouwbeheersysteem met een modbus koppeling.

Fotomateriaal: Scagliola & Brakkee fotografie